Iisalmen Ihmetammen tarina

Iisalmelainen luotsi Pekka Huttunen työskenteli Iisalmessa Kärkkäinen& Huttunen puutavaralaivassa, joka vei 1900-luvun alussa puuta Pietariin. Eräällä reissullaan hän toi tullessaan tammenterhoja, joista kasvoi useita puita Huttusten kodin puutarhaan. Viisikymmentäluvulla tammet olivat jo niin isoja, että kolmesta tammesta yksi piti kaataa. Sen puuaineksesta tehtiin  tammipöytä.

Jäljelle jääneet kaksi isoa tammea osoittautuivat perimältään erittäin kestäviksi. Iisalmen kaupunki lisäsi niiden terhoista taimia jo kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kestäviä pohjoisia kasvikantoja keräävä ja lisäävä Tuulimäen puutarha aloitti Iisalmen ihmetammen lisäyksen 90-luvulla ja taimia on levinnyt ympäri Pohjois-Suomea.  Tammet ovat osoittautuneet hyvin kestäviksi vaikka niiden luontainen levinneisyysalue on 400 kilometriä etelämmässä.

Tammi – ukkosen jumalan puu

Tammi kasvattaa hyvin syvän pääjuuren ja sitä on pidetty pyhänä puuna mm. Virossa jossa se tunnetaan ukkosen jumalan puuna. Puu kasvaa täyteen mittaansa alle 80 vuodessa, jonka jälkeen kasvu hidastuu ja puu kasvaa etupäässä paksuutta. Karjalankadun ihmetammen kunto on satavuotiaanakin erinomainen ja voidaan olettaa, että sen kestäväksi osoittautuneet jälkeläiset ilahdut- tavat sekä oravia että ihmisiä satojen vuosien ajan.


Ilmoittaudu mukaan tammiprojektiin

Pohjoinen Aurinko välittää Iisalmen ihmetammen terhoja harrastajille ennakkotilausten mukaan.  Lähetämme 20 terhon paketit tilaajille syksyllä ja annamme opastuksen kasvatukseen.  Kokoamme tietoa niiden menestymisestä.  Peruspaketin hinta 25 euroa postituskuluineen.  Suuremmatkin lähetykset mahdollisia.  Ota yhteyttä:  oak@northernsun.fi

Ota meihin yhteyttä: