Pohjoinen Aurinko ylläpitää in situ-geenipankkia maailman pohjoisimmista omenapuulajikkeista ja kannoista.   Vuosina 1998-2015 Virpi Virolainen ja Hannu Hyvönen kartoittivat vanhoja omenapuita ja muita hyötykasveja useista sadoista pohjoisista puutarhoista aina Lappia myöten.   Kasvilöytöjä on koottu satoihin kotipuutarhoihin.  

Tiesitkö että punaiset omenat ovat paitsi ilo silmälle,  myös terveellisimpiä.  Juuri punakuorisissa omenoissa on eniten flavonoideja. 

Kokoamme joka vuosi talteen geenipankin punaisten omenoiden siemeniä ja käynnistämme niiden avulla osallistuvan kasvinjalostushankkeen:  Pohjolan Punainen –  Northern Red.   

Tavoitteena hankkeessa on kasvattaa siemenistä omenapuita ja tutkia millaisia löytöjä maailman pohjoisimpien punakuoristen omenoiden siemenistä syntyy.

Hankkeeseen osallistujat saavat opastukset siementen kylvöön ja kylmäkäsittelyyn .ja tulevina vuosina taimien koulintaan penkeistä lopullisille kasvupaikoille.   

Kokemukset Pohjois-Suomen omenakartoituksista kertovat että väite siitä että siemenestä kasvatetut omenapuut olisivat pääsääntöisesti huonoja on myytti.   On hyvin todennäköistä,  että keräämiemme omenoiden siemenistä kasvaa runsaasti maukkaita punakuorisia omenoita joilla on kykyä kestää ääreviä olosuhteita.

On hyvä muistaa,  että sotatalvien pakkastalvet ja 80-luvun pakkaset tuhosivat suurimman osan Suomen omenapuista.   Pohjoisten omenoiden genetiikka on omenan viljelyn henkivakuutus ja hankkeessa pyritään löytämään uusia laadukkaita lajikkeita jotka pärjäävät myös kovina talvina ja kestävät kesäkuun hallan kosketukset.

Osallistujille välitämme prosessin aikana paljon perinteistä hedelmäpuutietoutta, keinoja joilla voi edullisesti perustaa isonkin tarhan laadukkaista puista lähes ilman ostopanoksia.Tavoitteena on välittää eteenpäin sitä tietoa ja keinoja,  joita Pohjois-Suomen omenaprojektin myötä on kertynyt.   

Omenaprojektiin voit liittyä ostamalle  50 euron summalla yhtiön kannattajaosakkeita.   Liittymislahjaksi saat 50 tutkimussiementä ja oikeuden jatkossa tilata tutkimussiemeniämme eri hankkeissa.

Ohessa video pohjoisesta omenakartoituksesta.

https://www.youtube.com/watch?v=d9egcWyCyGY 

Lisätietoja:  elonkirjo@protonmail.com

Ota meihin yhteyttä: