Osallistuvaa kasvinjalostusta harrastajien voimin

 Hedelmällinen omenaprojekti
 
Vedimme edesmenneen vaimoni Virpi Virolaisen kanssa pohjoista omenakartoitusta. parin kymmenen vuoden ajan.  Etsimme Pohjois-Suomen vanhoja omenapuuyksilöitä,   jotka olivat selvinneet sekä sotatalvien että 80-luvun ankarista pakkasista.   Nuo pakkastalvet tuhosivat suurimman osan omenapuista ja ne jotka selvisivät olivat   ilmastollisesti kestävimpiä.
 
Tämän kartoitustyön aikana  teimme kiinnostavan havainnon.  Ihmiset pohjoisessa olivat laajasti lisänneet omenapuita siemenistä ja suurin osa löytämistämme parhaista omenapuista olikin peräisin niistä kylvöistä, eivätkä olleet mitään tunnettua maatiaislajiketta.   Käytännössä siis oli tehty kasvinjalostusta, jossa sekä ilmasto-olot että ihmiset itse olivat tehneet valintaa.      
 
Työn aikana on syntynyt maailman pohjoisin in-situ- geenipankki pohjoisille omenapuille.   Kasviperimää ei ole säilötty pakastimiin, vaan sitä ylläpidetään ihmisten puutarhoissa.
 
Katso video kartoitustyöstä: https://www.youtube.com/watch?v=d9egcWyCyGY
 
 
Hamppu palaa takaisin
 
Samoihin aikoihin omenaprojektin kanssa aloitin hampun kanssa lajikeharrastuksen.   Halusin kehittää ulkona menestyvää lääkinnällistä hamppukantaa, josta olisi apua minua ankarasti vaivanneeseen kaamosmasennukseen.
 
Hain siihen työhön apua suomalaisesta hamppuharrastajien verkostolta ja muuan ystäväni laski liikkeelle hamppu.net sivuston kautta kehittelemiäni siemeniä.  Nimesimme projektin jo silloin Northern sun- nimellä.  
 
Muutama vuosi sen jälkeen sain Hankasalmen hamppuseminaarista venäläisestä Vavilov-instituutista peräisin olevaa maatiaishamppukantaa,   jonka vähän myöhemmin J.Callaway rekisteröi EU:n lajikerekisteriin nimellä Finola.   Koeviljelin kantaa ja totesin, ettei tämä Kirovin alueelta peräisin oli mannerilmastoon sopeutunut ja sato kypsyi meillä vasta syyssateiden aikaan.   Lähdimme kehittelemään nopeampaa versiota.  
 
Vuonna 2019 perustin oman yhtiön kasvinjalostustyötä varten ja nimeksi tuli Pohjoinen Aurinko Oy.    Yhtiö hankki omistukseensa entisen maatalousoppilaitoksen kasvihuoneet ja maa-alat Ilomantsissa ja aloitimme hampun viljelyn kasvihuoneissa.   Kävin oikeustaistelua hampun kasvinjalostuksen laillisuudesta ja oikeus päätyi kannalleni.  Hampun kasvattaminen kasvinjalostusta varten ei ole sen enempää huumausainerikos kuin lääkerikoskaan.
 
Hampun kasvinjalostustyö jatkuu ja hankkeen tukemiseksi olemme käynnistäneet Koristehamppukisan (Linkki sivulle)   johon osallistujat saavat pienen määrän cbd-hampun siemeniä.  Hampun kasvatus koristekäyttöön on nykyisen huumausainelain mukaan sallittua.
 
Olemme avaamassa monia muitakin koeviljelyhankkeita mm pohjoisten pähkinöiden, tyrnien,  tammen ja erilaisten lääkekasvien osalta.  
 
Työ kestävän pohjoisen genetiikan hyväksi jatkuu.
Tervetuloa mukaan.  
 
 
Ilomantsissa   20.4.2022
 

Hannu Hyvönen

Ohessa video pohjoisesta omenakartoituksesta.

Ota meihin yhteyttä: