Hamppufarmista omppufarmi

Tiedote 15.6.2022
 
Pohjoinen Aurinko Oy lopettaa hampun viljelyn kasvihuoneissa
 
Ilomantsissa hampun kasvinjalostusta toteuttanut Pohjoinen Aurinko lopettaa hampun viljelyn kasvihuoneissa.
-Tilanteessa jossa viranomaiset kieltävät sekä siementen että cbd-tuotteiden myynnin,  ei toiminta ole kannattavaa.
 
Pohjoinen Aurinko sai vuosi sitten markkinointikiellon joka estää kasvinjalostussiementen myynnin.  Yhtiön valitus Itä-Suomen hallinto-oikeudessa kumottiin ja nyt yhtiö hakee valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. KTS. Liite
-Hämmästelemme,  että siemenlain turvin yritetään estää kasvinjalostusaineistojen myynti, vaikka toiminta on laissa selkeästi turvattu.  Uskomme,  että voitamme hallinto-oikeudessa,  mutta yhtiön toimintaa sekä Ruokaviraston että Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätökset ovat vahingoittaneet.
 
Myös menossa oleva huumausainelain uudistus on uhka koko hamppualan kehittämiselle.
 
Yhtiöllä on nyt menossa neljäs kasvukausi Ilomantsissa ja kokemukset mahdollisuudesta kasvatta kasvihuoneissa laadukasta ei-päihdyttävää rohdoshamppua ovat rohkaisevia.
 
-Oikeilla lajikkeilla pystyisimme Suomessa tuottamaan hyvin laadukasta  ”yöttömän yön kannabista” kausikasvihuoneissa ilman keinovaloja,  sanoo projektia vetänyt Hannu Hyvönen. -Valitettavasti cbd-hampputuotanto ei vielä ole mahdollista mutta viljelyn kehittämistä ja tuotekehitystä kannattaa jo tehdä.  Markkinat tulevat vapautumaan.
-Tällä hetkellä haemme yhteistyökumppaneita tuotekehitykseen ainakin hamppuhunajan ja hamppupilsnerin osalta.   Hamppua on perinteisesti käytetty oluen panemisessa eikä sitä lasketa uuselintarvikkeeksi.
 
Hampusta omenaan
Ilomantsin paikassa tehdään lähivuosina tuotantosuunnan muutos.  Hampun viljely lopetetaan ja siirrytään tuottamaan pohjoisia omenan taimia ja muita puuvartisia hyötykasveja.   Pohjana työlle on Pohjois-Suomessa tehty omenapuukartoitus,  maailman pohjoisimpien omenapuiden geenipankki.  https://www.northernsun.fi/tarinamme/
 
-Toivomme,  että maahan syntyisi pienten luomutaimitarhojen verkosto, joka ryhtyisi tuottamaan taimia paitsi Suomeen myös muihin Pohjoismaihin.      Tavoitteena on perustaa taimitarhatuotantoon oma yhtiönsä,  jolle Ilomantsin toimitilat siirtyisivät.   Ilomantsi säilyy kuitenkin Pohjoinen Aurinko Oy:n kotipaikkana ja ainakin tuotekehitys- ja laboratoriotoiminta pidettäisiin Ilomantsissa.
 
Pohjoinen Aurinko oy jatkaa  kasvinjalostustyötä mutta hajautetusti ja pienemmissä puitteissa.  
-Rakennamme sekä hampun että muiden puutarhakasvien osalta pohjoismaista geenipankkia jossa geenivaroja ylläpidetään hajautetusti pienillä tiloilla.   Tämä malli on kustannustehokas ja antaa mahdollisuuksia parempaan risteytysten hallintaan kuin keskitetty malli,.
 
Yhtiö on jo uudistanut kotisivunsa kansainväliseen asentoon englanniksi, ruotsiksi, norjaksi ja islanniksi.  Tavoitteena on siemenkaupan lisäksi tarjota verkkokaupassa mahdollisuus myös luontaistuotealan myynnille.
-Uskomme, että hampputuotteet voisivat olla suomalaisen luontaistuotealan lippulaiva,  jos vain näihin mahdollisuuksiin annettaisiin tarttua.
 
 
-Tällä hetkellä on vaikea löytää tai kehittää sellaisia tuotteita cbd-hampusta jotka voisivat mennä Ruokaviraston ja Fimean seuloista läpi.    Suomi lienee maailman maista ykkösenä estämässä cbd-terveystuotteiden saatavuutta kansalaisille.
 
Lisätietoja:
 
Hannu Hyvönen 
0442003654

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.